Francisco Peña

Trompettist, arrangeur en componist.

Geboren op 21 september 1963 in Buenaventura, een klein eilandje aan de Pacifische kust van Colombia. Daar begint hij zijn carriere, aan de zijde van zijn vader, ook een verdienstelijk trompettist, en spelend met de beste muzikanten van die tijd. Na al een aantal jaren ervaring in de populaire muziek te hebben opgedaan, gaat hij studeren aan het conservatorium van de Universiteit Del Valle, waar hij zijn muzikale titel ontvangt, met als specialiteit de trompet. In deze studieperiode speelt hij als solist in de 'Big Band Jazz' van de Universiteit. Hij volgt workshops gegeven door muzikanten als Juan Monguia, trompettist van orkest 'Irakere' uit Cuba, Adalberto Alvarez omtrent de Cubaanse Son, het kwartet 'Bronces de Leningrado', hij leert harmonie, instrumentaliseren en dirigeren van de Colombiaanse dirigent Carlos Montoya, en componeren van maestro Francisco Zumaque. Tegelijkertijd maakt hij aan het eind van de jaren '80, begin jaren '90, deel uit van de bekendste orkesten, gezien als de meest fundamentele pilaren van de Colombiaanse Salsamuziek, zoals :

  • 'Integracion Porteña', als trompettist en arrangeur
  • Alvaro del Castillo en zijn orkest 'La Calentura' (ex-zanger van Grupo Niche)
  • Hermes Manyoma en zijn orkest 'La Ley', waarmee hij op toer gaat naar de VS, Canada en Ecuador.
  • 'Peregoyo y su Combo', een Pacifisch folkloristische groep waarmee hij op toer gaat naar Frankrijk.
  • 'Orquesta Pacific's Sons'. Orkest
  • 'Guayacan', waarmee hij zes maanden lang toert door Colombia

Met 'Bahia' een folkloristisch fusion groep, neemt hij deel aan het 'Roots Festival van Chicago' en de 'Expo Hannover 2000' in Duitsland. Eind 1994 zet hij, samen met een bevriende componist, zijn eerste eigen groep op. 'La Fuga' waarmee hij veel succes heeft op de radio vanwege zijn 2 opgenomen cd's. In 1999 doet hij onderzoek naar de 'Afrikaanse wortels' in de Latijns Amerikaanse muziek en start in diezelfde periode het orkest 'FP La Expresiva'. Hiermee doet hij mee aan het prestigieuze 'Festival de Musica Folclorica del Pacifico' en ontvangt veel positieve reacties op zijn composities. In Nederland onderscheidt hij zich al sinds 2000 als trompettist, arrangeur en muziekproducent van zijn eigen muziekprojecten, maar ook als trompettist, arrangeur en achtergrondzanger van 'Gerald & La Ritmica' en het Afro-Venezolaanse fusionorkest van Marco Toro 'Toro Ensamble', en als arrangeur en producent voor Gerardo Rosales en de groepen 'Marejada' en 'Grupo Mango' in Parijs.

Zijn doel is uiteindelijk verschillende projecten te inicieren om Nederland en Europa met Latijns Amerikaanse muziekinvloeden.en te geven.

FP MUSIC PRODUCTIONS - KvK 34263026